Vliegtickets prijzen

Luchtvaartmaatschappijen proberen reizigers te lokken met goedkope vliegtickets. Voor enkele tientjes heb je al een retourticket naar één van de Europese hoofdsteden. Vaak worden de ticket prijzen vermeld zonder extra kosten waardoor de prijzen goedkoop lijken.

De prijs van een vliegticket bestaat uit meerdere ‘lagen’. Luchthavens vragen geld of berekenen door aan vliegmaatschappijen voor onder andere de start en landing. De (lokale) overheid stelt eisen. De overheid wil de vliegtaks invoeren, een soort belasting op vliegtickets. Daarnaast worden vliegtuigen onderhouden, brandstof en is er personeel. Al deze kosten worden meegenomen in de prijs van een vliegticket. Deze extra kosten maken een vliegticket weer duurder. Ook moet je rekening houden met toeslagen en belastingen die inbegrepen zijn. Enkele voorbeelden: luchthavenbelasting waar je vertrekt of land en voor veiligheid en verzekering.

Vraag en aanbod

Onderling is er veel concurrentie in de luchtvaartbranche. Als er meerdere maatschappijen op dezelfde route dan zijn worden de prijzen vaak ook lager. Door middel van marketing zullen deze bedrijven jouw proberen te lokken. De vraag en aanbod zoals in elk branche speelt een rol. Maatschappijen willen elk stoel bezet hebben in het vliegtuig. Als de vliegmaatschappij veel stoelen vrij heeft, kun je in sommige gevallen ervan uit gaan dat de prijzen lager zullen zijn. De prijs hangt daarom voor een deel af van hoe populair het ticket is op dat moment. Last but not least, laag- en hoogseizoen.

Daarnaast heb je natuurlijk andere kosten die er eventueel bij komen als aanvulling op je ticket zoals:

  • Kosten voor extra bagage
  • Reisverzekering
  • Annuleringsverzekering
  • Eten en drinken aan boord


Goedkoop vliegen

Vergelijk de prijzen van andere luchthavens voor vertrek en aankomst buiten Nederland. Woon je langs de grens dan kan het goedkoper zijn om via Düsseldorf of Köln te vliegen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *